El Palmar de València: cor de l’Albufera

El Palmar no és només una xicoteta pedania de 800 habitants a pocs quilòmetres de València. Culturalment i mediambientalment, El Palmar és el nucli i ànima de la l’Albufera, un paradís natural situat a la vora del Parc Natural de L’Albufera, envoltat de cultius d’arròs extensos i de l’horta que compon el rebost de la capital. 

embarcadero

 

El Palmar de València: un poc d’història 

Per a entendre el caràcter del Palmar, és interessant conéixer els seus orígens, que es remunten a l’ocupació musulmana l’any 711 dC. 

Allà per l’any 1238, el rei Jaume I conquesta el Regne de València i el reparteix entre els repobladors cristians menys l’Albufera i la seua Devesa, que se’ls reserva per a si mateix i concedeix el dret d’explotació de la pesca, activitat que allí ja es practicava, com és de suposar.
Des de llavors El Palmar es va convertir en un centre d’activitat pesquera i en una població on vivien habitants de pobles pròxims com Catarroja o Silla, que van construir les primeres barraques. Es tracta d’un tipus de construcció típica de la zona, amb teulades de palla de dos aiguavessos de les que encara es conserven algunes.

barca en albufera

 

I el famós arròs?

Encara que ja es cultivava, la collita de l’arròs es va tornar important al s. XIX per ser més rendible que la pesca. A partir d’ací, es milloren les connexions per carretera entre els municipis de la zona i la capital i acaba de consolidar-se com un lloc bell i valuós reconegut internacionalment per les seues privilegiades naturalesa i gastronomia.

Albufera de Valencia

 

El Palmar de València: com arribar 

El Palmar està a 20 quilòmetres de la capital. L’ideal per a respectar l’entorn és anar en transport públic amb el bus 25 de l’EMT que és gratuït si tens la València Tourist Card. Hi ha carril bici fins a la Devesa, però no fins al Palmar i a més no és recomanable perquè la carretera és estreta i en alguns trams només pot passar un vehicle, així que el nostre consell és agafar sempre el bus. 

Què veure al Palmar 

Comencem per dir que la mera contemplació de l’entorn ja és un regal per a la vista.
Però per a pujar nota i donar-se una bona fartada de costumisme pur, hi ha dos elements principals als quals parar atenció: les barraques i les barques.

Les barraques valencianes del Palmar 

Les barraques formen part de l’ADN valencià, per això són tan reconegudes i una de les peculiaritats que veure al Palmar. Per això i perquè veure-les sobre una superfície reflectora com l’aigua, és una preciositat.
Si bé és cert que l’incendi de 1883 es va encarregar de reduir-les en número perquè estaven construïdes amb materials tan inflamables com la palla, queden algunes que pots contemplar encara i totes elles han sigut declarades bé de rellevància local. 
La més antiga és la barraca del Tio Aranda (carrer Francisco Monléon, 26), que a més ha sigut restaurada recentment. A més d’aquesta veterana, hi ha més barraques que pots albirar en el paisatge en moure’t per la zona. En molts casos no podràs veure-les de prop, perquè són propietat privada, però és una delícia fer una passejada per l’entorn.
La que sí que es pot gaudir en primera persona és La Barraca del Palmar, també coneguda com a Barraca Amparo. Allí se celebren esdeveniments i showcookings i et pots apuntar a un passeig amb barca i altres activitats en grup.

embarcadero

 

I parlant de barques…

Exhibicions de vela llatina 

Si hi ha un component de la silueta del Palmar i l’Albufera que complemente a les barraques, són les icòniques barques que solquen les aigües de la llacuna, impulsades per veles blanques, denominades veles llatines. Veuràs moltes altres barquetes que no són a vela, però gràcies a la Federació Valenciana de Vela Llatina, pots veure a les tradicionals en plena acció en les exhibicions que duen a terme al llarg de la primavera i l’estiu. Sens dubte és un dels espectacles més singulars que veure al Palmar.

Vela latina

 

Què fer al Palmar 

Si a més de mirar i admirar les meravelles que envolten El Palmar vols passar a l’acció, ací van alguns plans per a tots els públics

El Palmar de València: un passeig amb barca des del seu embarcador 

Un dels millors plans que fer al Palmar és veure el capvespre des del seu embarcador o, millor encara, des d’una barqueta enmig del llac.
Una estona a l’embarcador del Palmar de València et permet experimentar la sensació que el temps ha quedat suspés en aquest trosset del planeta perquè no ha canviat a penes en dècades, una cosa bastant difícil de trobar hui dia.
No és d’estranyar que la seua peculiar estètica, especialment en caure el sol, haja sigut escenari de sèries i pel·lícules com, per exemple, El Embarcadero.
Imprescindible emportar-se una bona càmera i si portes prismàtics, millor que millor.

Atardecer albufera

 

Senderisme al Palmar de València: ruta El Palmar – L’Estell 

Recórrer a peu el terme municipal del Palmar és sempre bona idea. La ruta 5 El Palmar – L’Estell és molt bona opció perquè, a més de recórrer el poble, et porta per arrossars i la seua longitud és per a tots els públics. 6 quilòmetres ―anada i tornada― perfectes per a fer amb bicicleta o a peu, amb zero desnivell i amb un valor paisatgístic impressionant.
En resum, és una llotja VIP per a observar el món de l’arròs i l’avifauna de l’Albufera.

Memoria actividades fundacion valencia 2019

 

On menjar al Palmar de València 

Com era d’esperar, un dels majors encants del Palmar i voltants és la gran oferta gastronòmica que es pot gaudir.
I és que clar, no és només que l’Albufera és el bressol de la llorejada paella valenciana, que bastant és, sinó que la varietat de peixos, verdures i hortalisses del territori a més de l’arròs amb Denominació d’Origen, donen lloc a receptes delicioses.
Plats molt del Palmar que no et pots perdre són l’all i pebre i la llisa adobada, tots dos a base de peix: el primer amb anguila ―tranquil·litat que, si no t’atreveixes, es fa amb altres peixos, però et recomanem que proves― i el segon amb l’autòctona llisa ―mújol―.
Si t’agrada cuinar, també et pots acostar a la Llotja de Peixos del Palmar (Caudete, 13) al matí i portar-te producte fresc de la zona pescat de manera artesanal i sostenible a l’Albufera. 
També pots prendre paella en la seua recepta més clàssica o en alguna de les variants de carn o peix que es cuinen en qualsevol dels establiments del Palmar, que hi ha molts.
Ací tens una selecció de restaurants del Palmar en plena Albufera en els quals no falles perquè tots tenen solera i reconegut prestigi elaborant les receptes típiques.

RESTAURANTS DEL PALMAR

terraza en el restaurante el palmar
Restaurante El Palmar
vista exterior del edificio restaurante nou racó
Nou Racó
Paella Bon Aire Restaurante
Bon Aire Restaurante
Restaurante La Albufera
Restaurante La Albufera

On dormir al Palmar 

Com podràs imaginar, dormir al Palmar no és senzill perquè és un poble xicotet en un entorn protegit. Per aquest motiu, l’oferta d’hotels al Palmar de València és més aviat escassa.
Allotjar-se a l’Albufera es redueix a apartaments o casetes en algun poble o platja del litoral o al Parador del Saler. Però que això no et frene, perquè la capital està ben a prop i té una oferta hotelera extensa de veritat.

Parador El Saler

 

Quina és la millor època per anar al Palmar de València 

Si el que vols és veure la naturalesa de l’Albufera en tota la seua esplendor, la millor època per a visitar El Palmar de València són els mesos de maig, juny i juliol i de novembre, desembre i gener. Encara que les condicions són bones durant tot l’any i les vistes sempre impressionen, has de saber que en els mesos de març i abril els arrossars estan secs. 
I si eres de les persones que agafen vacances a l’agost, no et pots perdre les Festes del Crist de la Salut i especialment el dia 4 d’agost, en el qual ixen totes les barques a l’Albufera en romeria i se celebra una missa enmig de la llacuna.

Albufera Valencia

NO ET POTS PERDRE

Albufera de valencia
Rutes per l’Albufera de València
Playa dehesa en parque natural
Platges del Parc Natural de l'Albufera