Jardí del Túria a València
El Jardí del Túria és un dels parcs naturals urbans més grans d'Espanya, un espai verd de més de nou quilòmetres transitables que travessa la ciutat amb zones lúdiques i esportives i romàntics racons on perdre's. Des del parc de Capçalera fins a la Ciutat de les Arts i les Ciències, el Jardí del Túria és un recorregut ideal per a runners, ciclistes, famílies i amants de la naturalesa. Coronat per 18 ponts que són empremta de segles d'història, l'antic llit toca a ambdues vores amb alguns dels principals museus i monuments de la ciutat.
Aquest immens jardí està construït sobre l'antic llit del riu Túria el qual va ser desviat per a evitar les contínues inundacions que patia la ciutat. Després de la gran riuada del 14 d'octubre de 1957 que va desolar la ciutat, es va desviar el llit del Túria al sud de València, deixant lliure una important franja de terreny que creua la ciutat d'Oest a Est, rodejant el centre històric. Inaugurat en 1986, diversos urbanistes i paisatgistes van dissenyar els diferents trams del llit, reproduint l'antic paisatge fluvial i creant un recorregut únic poblat per palmeres i tarongers, fonts i pins, plantes aromàtiques i estanys, pistes esportives i rosers. L'immens jardí està a més limitat pel parc de Capçalera i el Bioparc a l'Oest, i l'avantguardista Ciutat de les Arts i les Ciències al costat oposat, quasi en la desembocadura.
Podríem dir que el Jardí del Túria connecta la sabana africana, recreada fidelment al Bioparc, amb el món submarí i els ecosistemes que poden visitar-se a l'Oceanogràfic, o amb l'espectacular auditori d'òpera, el Palau de les Arts, ambdós a la Ciutat de les Arts i les Ciències. Al recorregut hi ha altres parades interessants, com el Gulliver, un immens parc de tobogans en què els xiquets, com si de lil·liputencs es tractara, enfilen i llisquen pels dits, el pèl o les cames d'esta gegant figura de 70 metres. No molt lluny d'ell, es troba el Palau de la Música, amb una completa programació anual, i àmplies esplanades al seu exterior per a patinar o jugar al futbol per als xicotets amateurs. Al parc de Capçalera poden llogar-se xicotetes barques amb forma de cigne i als estanys que envolten la Ciutat de les Arts i les Ciències, durant els mesos estivals hi ha boles per a caminar sobre l'aigua i canoes. Com València és una ciutat plana, el Jardí del Túria és un lloc ideal per als amants del running o per recórrer-los amb bici, seagway o tàndem. Al mateix llit poden llogar-se aquests xicotets vehicles. Al trajecte hi ha també bars i cafeteries amb extenses terrasses per reposar forces.
El Jardí del Túria està coronat per 18 ponts de diferents èpoques i estils arquitectònics. Destaquen els històrics ponts de Sant Josep (S.XVII), Serrans (S.XVI), Trinitat (S.XV), del Real (S.XVI) i del Mar (S.XVI); així com els més recents: el Pont de l'Exposició, el del 9 d'octubre, el de les Flors o el de l'Assut d'Or; dissenyats per Santiago Calatrava; el de les Arts, junt a l'IVAM, de Norman Foster; o el de l’Àngel Custodi, d'Arturo Piera. L'antic llit unix també punts d'imprescindible visita a València, com les Torres de Serrans, porta de l'antiga muralla que abraçava València i hui mirador privilegiat del centre històric i els jardins; l'Institut Valencià d'Art Modern (IVAM) o el Museu de Belles Arts, tots ells ubicats a la vora de l'antic Túria, que hui pot servir de guia per a un interessant recorregut cultural per la ciutat de València.
Banys públics
El Jardí del Túria compta amb una xarxa de banys públics pensada perquè tingues totes les comoditats a la teua disposició durant la teua estada en aquest espai natural.
Els lavabos estan perfectament integrats amb l'entorn, són sostenibles, segurs i accessibles per a persones amb mobilitat reduïda.
Aquests són els horaris d'obertura:
· Horari d'estiu, de març a octubre: de 7:30 h a 21:00 h.
· Horari d'hivern, de novembre a febrer: de 8:00 h a 19:00 h.
Ja veus que ho tens molt fàcil per a fer llargs passejos per aquest espai natural ple de cultura, practicar els teus esports favorits i gaudir d'un impasse de tons verds en ple cor de València.
També tens lavabos a la teua disposició en el Parc de l'Oest, el Parc Central, els Jardins de Montfort, Parc de Benicalap, Parc de Gulliver i els Jardins de Vivers.