València es converteix en la primera ciutat del món a calcular la petjada hídrica de l’activitat turística
València | 29.07.2021 | 15:11
La ciutat aspira a ser una destinació turística amb petjada neutra tant de carboni com d’aigua
València marca una nova fita en el seu compromís amb el desenvolupament d’un turisme sostenible, convertint-se en la primera ciutat del món a calcular la petjada hídrica del turisme. Un nou estudi, realitzat per l’empresa Global Omnium en col·laboració amb la Fundació Visit València i l’Ajuntament de la ciutat, mostra l’impacte de les accions humanes en els recursos hídrics, calculant el consum i contaminació de l’aigua dolça que es deriva, directament o indirectament, dels diferents components de l’activitat turística, des del transport i l’allotjament a la consumició en restaurants i locals d’oci.
La iniciativa forma part de l’Estratègia de Turisme Sostenible de la ciutat, sumant-se als esforços per a convertir-se en una destinació neutra en emissions de carboni l’any 2025. De la mateixa manera, València aspira a tenir una petjada hídrica neutra a través d’una gestió més eficient d’aquest recurs tan vital. L’estudi ha sigut verificat per AENOR, l’Associació Espanyola de Normalització i Certificació.
La petjada hídrica del turisme a València
D’acord amb l’estudi, el volum total de consum d’aigua derivat de l’activitat turística a València l’any 2019 va ser de 74,23 hectòmetres cúbics, fet que suposa una petjada hídrica de 0,315 metres cúbics per turista i dia. En el càlcul s’inclou també als creueristes i a les persones que simplement visiten la ciutat en una excursió.
Només el 16% del total correspon al consum directe d’aigua pels turistes, sobretot en els allotjaments turístics, mentre que el 84% és un consum indirecte associat a la producció de béns i serveis, o l’elaboració d’aliments. Això inclou principalment els menjars que els visitants gaudeixen en els restaurants de la ciutat, les compres que fan a les seues botigues i el manteniment d’atraccions i locals d’oci. D’altra banda, l’ús del transport (tant públic com el lloguer de vehicles), només constitueix un 0,10% de la petjada hídrica del turisme.
Els serveis públics d’aigua representen només un 0,53% de la petjada hídrica, xifra que demostra la gran eficiència hídrica de la ciutat, la major d’Europa, amb un 87% d’eficiència real gràcies, entre altres coses, a una completa xarxa digital de mesurament.
El càlcul de la petjada hídrica suposa el primer pas per a identificar oportunitats per a la reducció del consum d’aigua i implementar les mesures necessàries per a una gestió més sostenible d’aquest recurs. Així, no sols es generaran estalvis, afavorint l’economia local, sinó que també es contribuirà a la conservació dels ecosistemes naturals i els visitants podran gaudir d’una destinació sostenible, segura i saludable.