Torna la màgia de les Falles de València

| 25.02.2022 | 14:13

La gran festa valenciana, declarada Patrimoni Immaterial de la Unesco des de 2016, torna al seu calendari habitual amb tota la seua esplendor i actes habituals com les mascletaes, l’ofrena, les revetles o els castells de focs artificials

L’últim diumenge de febrer s’encén la metxa de les Falles. Aquest dia, durant l’acte de la ‘Crida’, és quan les falleres majors de la ciutat criden a tots els fallers, ciutadans i visitants a gaudir de la gran festa de València. Les Falles van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l’any 2016. Després de dos anys sense celebrar-se al mes de març, tornen al calendari primaveral amb tots els actes tradicionals, les mascletaes, els castells de focs artificials, l’ofrena, les revetles i al voltant de 800 monuments que omplin d’art, humor i sàtira els carrers de la ciutat. La festa és al carrer i en els dies grans, del 15 al 19 de març, arriba a tots els racons de la ciutat. T’apuntes?  

 

L’origen de la festa valenciana més internacional 

Per a conéixer l’inici de la celebració d’aquesta festa cal remuntar-se centenars d’anys enrere. Quan els fusters de la ciutat treien cada 19 de març, coincidint amb la celebració de Sant Josep, patró dels fusters, antigues restes dels seus tallers per a cremar-les. Això marcava el final de l’hivern i donava la benvinguda a la primavera, acabant amb allò vell i començant un temps nou.  

La festa s’ha anat transformant al llarg dels anys, però sense perdre l’essència i totes les seues tradicions. Aquestes fogueres sorgeixen en cremar les falles, monuments que es planten cada 15 de març als carrers de la ciutat i la província de València. N’hi ha de gran grandària i representen escenes quotidianes, sàtira social i còmica que ens acompanya en l’actualitat. Però també hi ha monuments de grandària menor, realitzats per als més xicotets que conviden a somiar i traslladar-se a un conte en forma de falla. Són autèntiques obres d’art creades pel gremi dels artistes fallers, al qual acompanyen d’altres com els músics, els pirotècnics, els indumentaristes o els floristes. Tots ells són autèntics artesans i part de l’ànima de la festa. 

 

Falles 2022, més vives que mai 

Les Falles també han patit els efectes de la pandèmia. Després d’un any sense poder celebrar-se, i un altre amb un programa de mínims al setembre per a cremar els monuments, la gran festa de València ressorgeix de les seues cendres, com cada any, per a tornar a brillar als carrers de la ciutat i ho fa amb més ímpetu i alegria que mai.  

Enguany es mantenen algunes mesures de seguretat davant del covid. L’ús de mascareta serà obligatori en totes les activitats en interiors i en els actes a l’aire lliure en els quals no es puga garantir la distància de seguretat. Descobreix el programa complet.  

 

Pólvora, música i molt d’art 

Un dels actes més espectaculars de les Falles és la ‘mascletà’, que torna a la Plaça de l’Ajuntament per a fer vibrar cada dia a les 14.00 hores als assistents, amb un estrèpit de pólvora i la seua olor tan característica, des del 27 de febrer fins al 19 de març. Els amants de les emocions fortes tampoc s’han de perdre els castells de focs artificials, que es disparen cada nit al Jardí del Túria.  

Amb la ‘plantà’, les nits del 15 i el 16 de març, aterren els monuments als carrers. Un total de 800 obres d’art repartides en 400 ubicacions de la ciutat. Les falles es classifiquen en diferents categories, segons la seua complexitat, grandària i originalitat. Totes són úniques, però les més espectaculars es troben concentrades al centre històric, Ciutat Vella, i els barris de Russafa i Gran Via. El millor és contractar una visita guiada o un tour faller per a conéixer els monuments més espectaculars, mentre et compten detalls i tradicions.  

El calendari festiu continua amb el lliurament de premis als monuments, que té lloc els dies 16 i 17, en els quals les comissions falleres recullen els premis a l’Ajuntament acompanyades per les seues bandes. Aquests dies, la música i el color també omplin els carrers de València.  

I arribem així a l’acte més emocionant, l’ofrena floral que es fa cada 17 i 18 de març a la Mare de Déu dels Desemparats, la patrona de València. Els fallers es visten amb les seues millors gales, els vestits més tradicionals i recorren els carrers de València portant rams al compàs de la música de bandes locals. El recorregut acaba a la Plaça de la Verge, on s’instal·la una imatge gegant de la Patrona i es cobreix el seu mantell de flors. 

 

La Cremà, la fi i el principi de la festa 

Amb la ‘Cremà’ arriba l’acte final de les falles, el 19 de març, un esdeveniment especial en el qual els monuments sucumbeixen a les flames de les fogueres. Es realitza de manera escalonada, començant a les 20.00 h amb les falles xicotetes i a les 23.00 h amb les grans. Un poc més tard les guanyadores dels primers premis de les dues categories i les de l’Ajuntament. Amb la ‘cremà’, les flames acompanyades per focs artificials, s’emporten les restes de les Falles de l’any present i comencen les de 2023, en un exercici renovador molt màgic. Un espectacle que mereix viure’s almenys una vegada en la vida. 

 

Descobreix tota la informació de les Falles en visitvalencia.com

 

Descàrrega ací les millors fotos de la festa