Ruta amb les pintures al fresc més boniques

A València l’art es troba pertot arreu... fins i tot quan mires cap amunt! Les pintures al fresc que decoren murs, absis i voltes en moltes de les esglésies i edificis destacats de la ciutat et deixaran, literalment, amb la boca oberta. Et suggerim una ruta per les esglésies que tenen els frescos més bonics per a no perdre’t els millors exemples. 

 

El Patriarca 

Per què no començar pel conjunt de frescos més gran, no sols de València, sinó de tota Espanya? El trobaràs al Reial Col·legi Seminari de Corpus Christi (La Nau, 2), més conegut com El Patriarca, una joia de l’arquitectura renaixentista. Les voltes i la cúpula de la seua església i la seua Capella de la Comunió estan cobertes per ni més ni menys que 2680 m² de pintures de Bartolomé Matarana. No oblides que el Col·legi és seu d’un museu fabulós que alberga obres d’artistes de la talla de Caravaggio, El Greco i molts més, a més d’una espectacular col·lecció de tapissos flamencs del segle XVI. Per a no perdre’t res, reserva una visita guiada.

Pinturas fresco Patriarca

 

COM ARRIBAR

 

Església de Sant Joan de l’Hospital  

De les pintures al fresc més extenses, a les més antigues. A poca distància està l’església de Sant Joan de l’Hospital (Trinquet de Cavallers, 5), fundada pels Cavallers de l’Ordre de l’Hospital de Jerusalem després de la reconquesta de Balansiya al segle XIII. Els frescos de la Capella de Sant Miquel Arcàngel són una mostra única de la transició del romànic al gòtic. Igualment excepcionals són les restes de pintures murals en els arcs que cobreixen alguns dels sepulcres del seu xicotet cementeri annex, l’únic cementeri urbà medieval de València.  

San Juan del Hospital

 

COM ARRIBAR

 

L’Almodí

Continua fins a l’Almodí (Plaça de Sant Lluís Beltrán, 2), un edifici de gran importància a l’Edat Mitjana, ja que ací s’emmagatzemava el blat per a la venda. Aquesta funció es reflecteix en les pintures al fresc en els murs del seu interior, que mostren l’entrada del blat, els gremis encarregats de la seua distribució i altres escenes populars i religioses dels segles XVII i XVIII. L’edifici actual, que data del segle XV, és també seu habitual de concerts. No oblides consultar el programa

Frescos Almudín

 

COM ARRIBAR

 

Catedral de València  

Un grup d’àngels músics sobre un fons blau estrellat cobreix la cúpula de l’altar major de la Catedral. Es tracta de la primera mostra d’art renaixentista a València, encarregada per Rodrigo de Borgia (el futur papa Alexandre VI) als artistes italians Francesco Pagano i Paolo San Leocadio al segle XV. Aquests bells frescos van estar ocults durant segles darrere d’una segona cúpula barroca, fet que va ajudar a la seua millor preservació. Ara han sigut rescatats i restaurats, retornant a la capella la seua antiga esplendor.  

Pinturas al fresco Catedral Valencia

 

COM ARRIBAR

 

Basílica de la Mare de Déu  

També la Basílica dedicada a la patrona de València, al costat de la Catedral, compta amb un impressionant fresc que decora la seua grandiosa cúpula. Obra del cordovés Antonio Palomino, és una excel·lent mostra de l’art mural del barroc espanyol. Representa a la Mare de Déu suplicant pels desemparats davant la Santíssima Trinitat, entre cors d’àngels i fins a 75 personatges identificables, incloent-hi Sant Josep i els Apòstols.  

Basílica de la Virgen

 

COM ARRIBAR

 

Església de Sant Nicolau  

En un recorregut per les millors pintures al fresc de València, no podia faltar l’anomenada “Capella Sixtina valenciana”. La decoració de l’Església de Sant Nicolau (Cavallers, 35) és una obra mestra del barroc valencià. Més de 1900 m² de frescos, obra d’Antonio Palomino i el seu deixeble Dionís Vidal, cobreixen completament l’interior amb escenes de la vida de Sant Nicolau de Bari i Sant Pere Màrtir. Consulta els horaris d’obertura i reserva la teua visita amb audioguia ací.   

Iglesia San Nicolás

 

COM ARRIBAR

 

Església dels Sants Joans  

Acabem el recorregut amb un xicotet avanç d’una altra de les meravelles murals de València. Els frescos barrocs d’Antonio Palomino que decoren l’Església dels Sants Joans (Plaça del Mercat), danyats en un incendi l’any 1936, estan en procés de restauració fins a 2026, i el seu color original i espectacularitat comencen ja a ser patents. Per a veure els treballs en primícia i conéixer la història d’aquest monument pots reservar una visita amb audioguia.  

Santos Juanes

 

COM ARRIBAR

I ara que ja saps on estan les esglésies amb les millors pintures al fresc de València, programa la teua ruta i a gaudir! 

TAMBIÉN TE PUEDE INTERESAR

Catedral de Valencia
Una ruta per les esglésies més emblemàtiques
Lonja de la seda
Llocs i tradicions Patrimoni de la Humanitat
Museo Cerámica
Els museus que no et pots perdre en la teua visita a València