València serà la Capital Verda Europea 2024

| 28.10.2022 | 14:37

La seua aposta pionera per convertir-se en una ciutat climàticament neutra i intel·ligent en 2030 i el seu model de desenvolupament urbà sostenible li han valgut aquesta designació, en la qual competia com a finalista amb la ciutat italiana de Cagliari.

València ha sigut triada European Green Capital 2024, distinció amb la qual la Comissió Europea reconeix i premia a les ciutats de més de 100.000 habitants que han implantat projectes per a reduir el seu impacte mediambiental i millorar la qualitat de vida.
L'anunci s'ha realitzat hui en el municipi francés de Grenoble, actual Capital Verda Europea, on els representants de València han defensat una candidatura carregada de valors mediambientals. A la creació i protecció d'espais verds com el Parc Natural de l'Albufera, l'horta periurbana i el Jardí del Túria, s'uneixen iniciatives de mobilitat sostenible, una bona gestió dels residus urbans i la recuperació d'espais públics com la Plaça de l'Ajuntament o la Plaça de la Reina, entre altres. 


A més, València compta amb altres importants credencials de sostenibilitat, com el títol de Capital Europea del Turisme Intel·ligent 2022 i la Capitalitat de l'Alimentació Sostenible en 2017. També ha sigut pionera en el mesurament i compensació de la petjada de carboni i hídrica del turisme i és una de les cent ciutats seleccionades per la Unió Europea per al projecte Cities Mission, amb l'objectiu d'aconseguir la neutralitat climàtica en 2030.

Aquest premi, dotat amb 600.000 euros, significa que València ha passat un exhaustiu examen de sostenibilitat a la ciutat per mitjà de 12 indicadors com: l'aire, el soroll, els residus, l'aigua, la naturalesa i la biodiversitat, els usos del sòl, l'ecoinnovació, la mitigació del canvi climàtic, l'adaptació al canvi climàtic, la mobilitat, el rendiment energètic i la governança. 
És la primera vegada que València licitava per la Capitalitat Verda Europea, una distinció que fins ara havia recaigut només en una ciutat espanyola (Vitòria, 2012), i que la converteix en referent de polítiques de sostenibilitat urbana i transició ecològica. 

 

Passat, present i futur d'una ciutat sostenible

València espera paratges verds pertot arreu. Algunes de les joies que València té com a grans pulmons són el Jardí del Túria, antic llit del va riure Túria, que des que es va inaugurar en 1986, ha anat canviant i adaptant-se a la ciutat, però també als seus ciutadans i la seua manera de viure. Amb més de 120 hectàrees de superfície i 12 quilòmetres de longitud, és el parc urbà més llarg d'Europa.
Altres paratges com a Parc Natural de l'Albufera, el Parc Natural del Túria, l'horta periurbana i la mar Mediterrània, conjuminen el principal conjunt de zones verdes i naturals a la ciutat de València i els seus voltants.

 

Espais per als vianants i mobilitat sostenible

València ha anat experimentant diversos canvis en el nucli urbà aquests últims anys. La conversió en zona de vianants del centre, així com els enclavaments més importants de la ciutat, s'han anat transformant gràcies a projectes desenvolupats dins de l'Estratègia Urbana 2030, que pretén convertir a València en una de les primeres ciutats europees neutres en emissions de carboni. 
Les recentment estrenada Plaza de la Reina, així com els carrers que envolten el Mercat Central, o pròximament la Plaça de l'Ajuntament, alliberaran el centre de València del trànsit per a convertir València en una ciutat per als vianants. A més, cal destacar que els carrers de València compten amb una xarxa de més de 160 quilòmetres de carril bici que ajuda a reduir les emissions.