Festivitat de sant Antoni Abat
La festivitat dels animals amb més de 200 anys de tradició
Milers d'animals recorrent a bon ritme els carrers de València al costat dels seus orgullosos propietaris i tu sense assabentar-te? Des de mascotes més convencionals, com a gossos, gats i fins a cavalls, passant per espècies exòtiques, com a fures, tortugues, vistosos lloros grisos, camaleons i serps en les seues terraris. També acudeixen les unitats canines i muntades dels cossos i forces de seguretat espanyols. No és la reedició de l'arca de Noé. No. Es tracta de la popular festivitat de sant Antoni Abat, més conegut per aquests pagaments com Sant Antoni del porquet.
Aquesta tradició, reconeguda com a festa d’interès turístic provincial, congrega des de fa segles a nombrós públic desitjós de contemplar com els animals són beneïts amb una xicoteta branca, si pot ser d'olivera, durant hores per tres sacerdots que, a peu de carrer, s'ocupen a fons per a complir amb tots i cadascun dels exemplars vinguts a propòsit. Sí, perquè els temps en els quals un solo religiós era capaç de complir amb el ritual des de la tribuna queden molt lluny. El creixent nombre d'animals reunits en una pacient fila, diversos milers, ho fa impossible.
Compten les cròniques que a la fi del segle XVIII aquest costum estava ja arrelada entre les gents de la ciutat, relacionada amb la veneració a sant Antoni Abat, patró dels animals. Possiblement el seu origen és bastant anterior. Els propietaris de cavalleria, llauradors en la seua gran majoria, acudien al convent que s'alçava on hui podem contemplar la parròquia de sant Antoni Abat (Carrer Sagunt 188) cada 17 de gener. Allí feien un volt amb les seues cavalcadures al voltant d'una olivera molt antiga que existia en el claustre i agafaven una xicoteta branca d'aquest arbre que posaven d'adorn en els seus animals, amb la confiança que els deslliuraria de tot malament. Això explica que, més de 200 anys després, hui es mantingui la tradició.
Què quan és la cita?
El 17 de gener des de les 10.00 del matí al costat de la parròquia de sant Antoni Abat, quan comença la missa en honor al sant i la posterior benedicció dels animals, a les 11.00 h. Però també es pot gaudir de l'enorme foguera en homenatge al sant i del tradicional mercat que l'acompanya des del cap de setmana anterior. Recorda que si viatges a València amb la teua mascota també us podeu acostar per a desfilar i rebre la benedicció. Hi ha torn reservat per als més ressagats al final de l'acte!