Des de l’any 2015, València forma part dels programes de la UNESCO i de l'Organització Mundial del Turisme per a posar en valor la Ruta de la Seda, un concepte encunyat per un geògraf alemany l’any 1877 per a identificar una sèrie d'itineraris comercials de mercaderies com la seda, la ceràmica o les espècies des de la Xina cap a Europa.
Al barri valencià de Velluters es concentraven a finals del segle XVIII prop de 5.000 telers per a confeccionar seda. Hui dia, encara conserva el seu sabor d'antany amb grans mansions, com el Palau de Tamarit, i carrers laberíntics que permeten entendre la rellevància d'aquesta indústria entre els segles XV i XVIII a València. És en aquest barri on es troba el Col·legi de l'Art Major de la Seda, establit el 1686 i que hui alberga el Museu de la Seda. Edifici d'estil barroc, custòdia el major arxiu gremial d'Europa, una bona col·lecció de teles en seda i telers del segle XVIII que es poden veure en funcionament. És el lloc on comença la Ruta de la Seda de València, un recorregut amb diverses parades que revela el valuós llegat històric, arquitectònic i artístic que va deixar el comerç de la seda a la ciutat.
Va ser l'expansió de l'islam al Mediterrani la que va introduir la seda en la Península Ibèrica al segle VIII. En poc temps el comerç d'aquest material es va convertir en la principal font econòmica de la ciutat, fet que va generar una intensa activitat de transaccions que van afavorir la construcció de l'edifici gòtic civil més rellevant de la ciutat l’any 1483, la Llotja de la Seda, hui punt neuràlgic de la ruta. Va ser declarada Patrimoni Històric de la Humanitat per la UNESCO l’any 1996 i consta de quatre parts visitables: el Saló Columnari, on es feien les negociacions, el Consolat de la Mar, el Saló Principal i el Pati dels Tarongers.
El Museu Nacional de Ceràmica seria la següent parada on trobar mercaderies preuades, així com la col·lecció de ceràmica més important a Espanya i el millor exemple d'arquitectura barroca al nostre país.
El recorregut continua en altre palau singular de la ciutat, el de Malferit, on se situa el Museu L’Íber de Soldadets de Plom. Allí, una sala completa destinada a la Ruta de la Seda espera al visitant entre patis i sales d'estil gòtic.
Altres vestigis de la ruta es poden trobar en les pintures exposades al Museu de Belles Arts i El Patriarca, amb personatges que visten luxosos teixits de seda i en la indumentària religiosa que s'exhibeix al Museu de la Catedral. La indumentària tradicional valenciana, que ha perviscut gràcies a la festa per antonomàsia de la ciutat, Les Falles, també és herència viva de la indústria sedera valenciana i es pot veure en nombrosos comerços de València.
Descobreix els fils ocults de la Ruta de la Seda a València. Un passeig a peu pel barri de Velluters, el Museu de la Seda, la Llotja de la Seda (patrimoni de la humanitat per la UNESCO) i les botigues d'indumentària típica valenciana.
Aquesta ruta, té una duració aproximadament de 2 hores entrant a l'interior dels seus edificis i comença a la Llotja de la Seda i finalitza en la zona de botigues d'indumentària valenciana.
TIPUS DE RUTA: a peu
DURACIÓ APROX: 2 hores entrant a l’interior dels seus edificis.
RECORREGUT
Descobreix els fils ocults de la Ruta de la Seda a València. Un passeig a peu pel barri de velluters, el Museu de la Seda, La llotja de la Seda (Patrimoni de la humanitat per la UNESCO) i les botigues d'indumentària típica valenciana.
Aquesta ruta, té una duració aproximada de 2 hores entrant a l'interior dels seus edificis; comença a la Llotja de la Seda i finalitza a la zona de tendes d'indumentària valenciana.
TIPUS DE RUTA: A peu
DURACIÓ APROXIMADA: 2 hores entrant a l'interior dels seus edificis.