Parc Natural del Túria
Un vertader pulmó natural de la zona metropolitana de València.
Això és, de manera molt resumida, el Parc Natural del Túria. Però en els seus més de 4.600 hectàrees descobriràs molt més.
Perquè aquesta àrea natural protegida, una molt digna dignísima extensió natural del Jardí del Túria, alberga una diversitat d'ecosistemes i d'espècies que habiten de llarg a llarg dels municipis pels quals s'estenen: Quart de Poblet, Manises, Paterna, Riba-roja de Túria, L'Eliana, Vilamarxant, Benaguasil, Llíria i Pedralba.
I el paisatge, com no podia ser d'una altra manera, dibuixa un bosc típicament mediterrani.
Però tornem a la capital, que des d'ací hi ha molt a fer.
Senderes per a recórrer el Parc Natural del Túria
Aquest parc té senderes per a avorrir, que pots transitar caminant a un ritme més o menys marxós (això és cosa teua).
Encara que si et van més les dues rodes o les quatre potes, veuràs que també tens opcions, fixa't:
Ruta principal via Parc Fluvial del Túria
Davant teu tens 25 quilòmetres per a recórrer per qualsevol de les ribes de la ribera del riu. Però tranquil·litat, que durant l'itinerari trobaràs diverses àrees de descans per si necessites fer una parada tècnica.
Aquesta ruta parteix des del Parc de Capçalera, en la capital, encara que si et va millor, pots començar des de Llíria, Vilamarxant o Riba-roja.
El que és segur és que en la travessia en paral·lel al Túria et toparàs amb res més ni ni més ni menys que 19 passarel·les de fusta, que travessen el riu en diferents llocs d'interés entre els quals volem destacar els cultius tradicionals de la Vega Valenciana.
També podràs veure de primera mà la séquia de Moncada, la més important del riu Túria i que rega d'oest a aquest tots els camps entre el seu traçat i el Mediterrani.
Aquesta ruta té dificultat baixa, per la qual cosa és ideal per a fer-ho en família. Veuràs com els més xicotets gaudeixen veient esquirols i garses creuar-se en el vostre camí o t'assenyalen les truites que es troben en el riu.
Com et déiem al principi, aquesta senda la pots realitzar també amb bici a través de diferents rutes BTT en les quals cultura i naturalesa es donen de la mà al llarg de tot trajecte.
Ruta Eqüestre
Aquest Itinerari Eqüestre IE-031 segueix el curs del riu a cavall a través del corredor verd del Túria, amb diferents rutes (també verdes) que et porten a descobrir el valor ecològic del parc i la seua riquesa patrimonial.
A destacar tenim la torre àrab de Felx, el castre hispà-visigot de València la Vella i el jaciment de la Lloma de Betxí. Déu n'hi do.
Aquest itinerari eqüestre és un dels més complets d'Espanya perquè té dues variants diferenciades: una de 7,2 quilòmetres pel bosc de la Vallesa (el qual et presentarem més a baix) i un altre pels Rodanes, de 12,8 quilòmetres.
Tots dos, al costat dels 15,3 quilòmetres del parc, sumen exactament 35,3 quilòmetres de boscos de xops i oms, sotaboscos de plantes aromàtiques i pi blanc pels quals passejar tranquil·lament amb l'única companyia dels sons del bosc.
Però espera, que ací no acaba la cosa.
Més senderes per a gaudir de la naturalesa valenciana
Tal paratge natural dona molt de si i per això dins del parc tens diversos itineraris, marcats per colors, que et porten a conéixer diferents paratges. Ací te les vam mostrar breument:
#1 Ruta Groga: Les Rodanes
Els seus 13 quilòmetres es recorren en unes quatre hores i mitja. Té un traçat circular i la dificultat és mitjana.
Comença en el pàrquing Bassa Barreta, passant per Rodana Gran, unes trinxeres construïdes en la Guerra Civil, Rodana del Pic i Caballons.
#2 Ruta Roja: La Pea
Et porta al llarg de 13,5 quilòmetres prop de la Penya Atrón, on els rapinyaires nien entre desembre i maig.
Comença en el pàrquing del Molino a Pedralba i et porta per la presa de Pedralba, la muntanya de Chucheve, el mirador de les Falçs del Túria, el paratge de les Quatre Pedres (si fa calor et pots refrescar ací amb un bany), la central hidroelèctrica de la Pea i el mirador de la Troneta.
Té una dificultat mitjana i arriba fins a una cota de 210 metres d'altura sobre el nivell de la mar.
#3 Ruta Blava: El Palmerar
Aquesta és una altra ruta circular de 11,9 quilòmetres i dificultat mitjana. També té inici en el pàrquing del Molino a Pedralba, passant per enclavaments com l'ermita Verge de Luján, la muntanya del Palmerar, el barranc i la cova de la Pedrera i el camí del Palmerar.
En aquesta ruta pots veure mostres del patrimoni arquitectònic de la pedra en sec amb construccions com a aljubs, catxirulos i murs.
#4 Ruta Violeta: Aigua
A través de 9 quilòmetres discorre aquesta sendera entre camins agrícoles i sengles forestals. La ruta posa en valor el patrimoni arquitectònic relacionat amb l'aigua i l'històric aprofitament per al reg que es dona en aquesta zona.
Uneix la de la Pea amb el Parc Fluvial del Túria i pots triar entre començar en el safareig municipal de Villamarxant o des del Centre de Visitants.
#5 Ruta Rosa: La Vallesa
És la ruta més curta de totes, amb tan sols 3,1 quilòmetres i una dificultat baixa. Inicia a la urbanització La Vallesa, a Paterna, i travessa el bosc del mateix nom.
Aquest lloc és el nexe d'unió entre la civilització i la naturalesa en l'àrea metropolitana de València, un lloc tan impressionant que li hem dedicat un apartat especial just ací baix.
Altres paratges naturals a València
Ja que estem ficats en faena, no volem deixar de presentar-te altres espais naturals que tenen també un valor ambiental magnífic i són una bona opció per a passar una jornada lluny de l'enrenou de la ciutat. Ací els tens:
Bosc de la Vallesa
La Vallesa és un parc amb gran biodiversitat, tant vegetal com animal. Fixa't bé:
- Si ens centrem en la flora, ací habiten espècies típiques del Mediterrani, com el pi blanc, l'olivera i la garrofera. Una miqueta més prop del sòl emergeix el matoll mediterrani amb exemplars com a coscolles, argilagues, romers, timons i llentiscles.
- Si passem a la fauna, trobaràs una infinitat d'espècies: àguiles, mussols, òbiles, granotes, gripaus, colobres, conills, garduñas, mustelas, jinetas, raboses, senglars i esquirols, que són només una part de l'elenc.
No podem deixar d'esmentar que La Vallesa és la llar de l’albaida sedosa, una espècie vegetal endèmica d'un color lila molt cridaner que troba ací una de les millors (i poques) poblacions a nivell mundial.
El mantell de colors, tan present en aquest bosc, el completen altres espècies florals salvatges, amanides amb l'olor tan característica del romer i el timó.
Si et decideixes a visitar-ho, passaràs per diversos ambients com a pinedes, una muntanya en regeneració després d'un incendi i cultius de secà.
Però no et preocupes, que no has de documentar-te massa. Perquè pel camí tens cartells informatius que et compten amb tots els pèls i senyals els detalls de cadascun dels ecosistemes pel que vas passant.
A més, si la fam estreny, pots parar en un dels restaurants sostenibles que es troben als voltants.
El Parc Fluvial del Túria
Son 30 quilòmetres que s'estenen al llarg del llit del Túria. Comença a Vilamarxant i té la seua desembocadura a València capital.
Encara que el millor, com et pots imaginar, està en el seu recorregut.
El patrimoni és ací també molt present, gràcies a les restes que mostren el pas de diferents civilitzacions al llarg de la història i en la qual el riu, com a font de vida, ha sigut el protagonista indiscutible.
Aqüeductes i canals romans i àrabs, restes de séquies, motors d'aigua, aljubs i catxirulos són alguns exemples.
Però la naturalesa és el punt fort. La ribera del riu dona una riquesa extraordinària a l'entorn amb espècies com l'àlber, el xop negre, el salze blanc i mimbreras, que formen xicotets boscos.
Ja ficats en l'aigua, la vegetació es continua obrint pas amb espècies com el canyís, la enea i els joncs.
I si ens fixem en la vida animal, segueix la mateixa tònica: ací habiten més de 150 espècies vertebrades, des d'amfibis, rèptils i peixos fins a ocells i mamífers.
El Centre de Visitants del Parc del Túria
El Parc compta també amb un Centre de Visitants, que està disponible per a atendre qualsevol dubte o consulta dels visitants i rebre idees i suggeriments de tota mena.
Es troba a Vilamarxant, exactament en la CV-50 - PK 87.200 de Pont de la Barca. Encara que si vols comunicar-te amb el centre pots fer-lo per telèfon en el 961 325 162 i 660 127 250 o a l'email parquet_turia@gva.es.
Més naturalesa a València
No et cregues que la naturalesa valenciana acaba ací.
Perquè si contínues cap al nord-oest, et trobes de ple amb un altre dels espectaculars parcs naturals de la província: el Parc Natural i Geològic de Chera – Sot de Chera.
És un espai protegit des de 2007 i es troba entre les comarques de la Plana de Requena-Utiel i Els Serrans, en una vall que es forma en aquest punt de la província.
És un lloc de magnífics contrastos, amb una combinació molt poc habitual entre geologia aigua. I ací està la primera meravella: en aquest ecosistema es troba l'embassament de Buseo, de 350 metres de profunditat i, a molt poca distància, el cim de Cinc Pins, amb 1.170 metres d'altura.
La biodiversitat i la riquesa paisatgística i cultura també fan de les seues, i si vols saber a què ens referim, has de visitar el barranc de la Falç, el riu Sot i el propi embassament de Buseo.
Si tornem al punt d'inici, en la zona coneguda com l'Alt Túria tenim una Reserva de la Biosfera de 67.080 hectàrees.
S'estén d'una banda del curs mitjà del riu Túria i la biodiversitat és magnífica, amb espècies com a ocells esteparis, llebres i conills, merles, gripaus i dues espècies endèmiques: el barb cua-roig i el cacho mediterrani.
Per a visitar-ho, només has de dirigir-te a algun dels municipis pels quals s'estenen: Aras de los Olmos, Benagéber, Chelva, Titaguas i Tuéjar.
A hores d'ara ja t'hauràs adonat que València és també molt de color verd. Un destí que t'ofereix variades opcions per a trobar aqueix retir natural que a vegades busquem per a escapar de l'estrés i la rutina i en la qual gaudir de l'aire més pur en família o amb amics.