Setmana Santa València

Festa declarada d'Interés Turístic

Moltes ciutats espanyoles celebren la Setmana Santa amb emotives processons de fama internacional, com les de Sevilla o multitudinàries “tamborradas” com en Calanda. A València, la Setmana Santa té un sabor diferent: sabor a mar. Encara que menys coneguda fora, la celebració de la Setmana Santa Marinera a València sorprén els que la presencien per la seua passió, creativitat i també bon humor. T'apuntes?

Amb les brases de les Falles encara fumejants, els valencians es preparen per a les següents festes, sobretot en els barris del Cabanyal, Canyamelar i el Grau, on se celebra la Setmana Santa Marinera. Són antics poblats de pescadors i mariners que, malgrat incorporar-se a la gran urbs que és València, han preservat la seua identitat i les seues peculiars tradicions.

Aquestes són algunes d'aqueixes tradicions úniques que diferencien a la Setmana Santa Marinera i li han guanyat el reconeixement com a Festa d'Interés Turístic Nacional:

Processons en l'arena

Algun turista desprevingut que estiga gaudint dels primers raigs de sol primaveral a la platja pot veure's sorprés per una “invasió” de penitents en capirots en l'arena. Per a qualsevol poblat mariner el mar significa la vida, i també la mort, i és allí on dirigeixen les seues pregàries. Per això en la Setmana Santa Marinera es porta als Cristos a la vorera, per a resar pels morts en el mar i per la pau del món.

Penitents i romans

Unes 30 confraries i germanors mantenen la tradició de la Setmana Santa Marinera viva, cadascuna dedicada a una imatge representativa de la Passió, Mort i Resurrecció de Crist, a la qual veneren i trauen en processons. Però si la imatge típica de la Pasqua espanyola són els penitents coberts amb capirots, a València igualment desfilen tropes de romans (els pretorians i Longinos), soldats de les Croades (els sayones) o de la invasió napoleònica (els granaders).

Un sant a casa

Durant la Setmana Santa, les imatges dels sants es guarden en les seus de les confraries, i sovint a les cases particulars d'algun dels seus membres, que es converteix temporalment en capella. Per al confrare, aquest és el màxim honor, i alguna cosa al que tots els membres de la confraria aspiren. El Dijous Sant té lloc la Visita als Monuments, processó amb tamborrada en la qual es visiten totes aquestes seus.

Veròniques i Llatzers

En la Setmana Santa Marinera participen tots, fins als més xicotets, però amb una peculiaritat: ho fan vestits de personatges bíblics. Llatzer amb les seues benes, la Verònica amb el drap de la faç de Crist, Ponç Pilat amb el manuscrit de la sentència, el Xiquet Jesús amb la bola del món…tots prendran part en processons com la del Sant Enterrament el Divendres Sant, la més emotiva de totes.

Adeu a la vaixella

La celebració de la Mort i Resurrecció de Crist és també un moment de renovació, de dir adeu al vell i començar una nova etapa…amb alegria i bon humor. D'ací la curiosa tradició de la trencà dels perols: a mitjanit del Dissabte Sant, els vilatans celebren la Resurrecció tirant vaixella vella des dels balcons, o simplement poals d'aigua. Que no t'enxampe desprevingut!

Festa i devoció

Festa i devoció es mesclen en la Setmana Santa Marinera valenciana. Això és palés en actes com l'acolorida Desfilada de Gloria el Diumenge de Resurrecció, quan els penitents es lleven els seus capirots i els personatges bíblics llances pètals al públic, en pura celebració. Però també durant tota la setmana, els actes més solemnes conviuen amb un ambient quasi carnavalesca als carrers dels poblats marítims.

I si a aquestes tradicions afegim l'oportunitat de fer-se una passejada per la platja sota el sol mediterrani, i reposar forces amb una paella o unes tapes en locals de la zona com a Bodega Casa Montaña o Casa Carmela, no hi ha dubte que Setmana Santa és un moment especial per a gaudir de València.
 


 

AGENDA D'ACTES DE LA SETMANA SANTA MARINERA

 

Diumenge de rams. Processó de les Palmes.

La processó de les Palmes rememora l'entrada de Jesús a Jerusalem. Esta processó comença a les 9.45 h i dura dues hores i mitja. Té grans moments emotius, com la benedicció de les Palmes a la Plaça de Nostra Senyora dels Àngels.

Plaza de nuestra señora de los Ángeles

Semana Santa Marinera

 



Dijous Sant. Processó de les torxes.

La nit de Dijous Sant, a partir de les 20 hores i passada la matinada, es realitza la visita dels Sants Monuments acompanyats de tabals i tambors. Després, els carrers s'omplen de ciris i d'espelmes en diferents processons de recolliment i silenci.

Avenida del Mediterráneo

Semana Santa Marinera

 



Divendres Sant. Processó del Sant Soterrament.

El primer acte important es realitza a la vora de la platja de les Arenes a partir de les 8 hores, amb un homenatge a les víctimes del mar. A les 18.30 h comença la processó més important de la Setmana Santa Marinera, la del Sant Soterrament, que dura 5 hores i que recorre tots els carrers dels barris marítims.

Calle de la Reina

Semana Santa Marinera

 



Diumenge de Resurrecció.

A partir de les 13 hores comença la desfilada de la Resurrecció, una processó molt colorista, amb una incessant pluja de pètals de flors que són llançats des dels balcons de les cases.

Avenida del Mediterráneo

Semana Santa Marinera

 

ACTES I PROCESSONS