Falles de València
Falles de València: Patrimoni Inmaterial de la Humanitat
De l'1 al 19 de març, València es bolca en la celebració de les Falles, una festa que combina tradició, sàtira i art i que no hauries de perdre't per res del món. Segueix llegint per a entendre d'on ve la nostra passió pel foc i la diversió i estaràs llest per a rebre la primavera gaudint de les Falles com un valencià més.
AIXÍ VAN COMENÇAR LES FALLES
L'origen de les Falles es troba en un antic costum dels fusters que, celebrant l'arribada de la primavera, la nit del 19 cremaven enfront dels seus tallers les peces de fusta (parots) que usaven per a elevar els cresols que els il·luminaven durant l'hivern.
A poc a poc, van ser afegint a aquest foc purificador utensilis i robes velles, que van humanitzar als parots fins a convertir-los en ninots. L'humor dels valencians prompte va atorgar a aqueixos ninots el sentit crític i irònic que mantenen en l'actualitat.
A dia de hui, les falles han evolucionant fins a convertir-se en obres d'art efímeres que, en alguns casos, tenen una important inversió econòmica.
CALENDARI D'ESDEVENIMENTS
falles
Calendari pirotècnic de les Falles 2024. Mascletaes i castells
exposició
Exposició del Ninot Falles
falles
La nit de la Plantà de les Falles
falles
Lliurament de premis de Falles
falles
Castells de focs artificials, mascletás nocturnes i Nit del Foc
falles
Ofrena de flors de la festivitat de les Falles
falles
Programa d'Actes Falles 2025
falles
Mascletà de les Falles en la Plaça de l'Ajuntament
falles
La Crema, el dia que es cremen les Falles per a donar principi a la primavera
falles
La mascletà des d’un balcó: tota una experiència
falles
Torna la Cavalcada del Foc, un espectacle únic
19 DIES D'ACTES PER A TOTS ELS GUSTOS
La passió dels fallers per la seua festa ha omplert la Setmana Fallera de mil i una coses que fer: música tradicional (i no tan tradicional), tones de pólvora, emotius actes religiosos, paelles en el carrer… Les Falles es gaudeixen amb els 5 sentits, normal que estigues desitjant que arriben ja!
La mascletà, de l'1 al 19
La nostra passió pel foc solament és equiparable a la nostra passió per la pólvora. I la mascletà és prova d'açò.
El nom d'aquest acte ve de el “masclet”, el tipus de petards que s'exploten massivament quan la Fallera Major pronuncia el seu clàssic “Senyor pirótecnic, pot començar la mascletà”.
Per a presenciar este espectacle sonor has d'acudir a la Plaça de l'Ajuntament a les 14 hores de l'1 al 19 març. I recorda que has de mantenir la boca un poc oberta per a evitar que els 120 decibels que s'aconsegueixen acaben danyant la teua oïda!
La Plantà, el 15 de març
La nit del 15 al 16 de març és d'intensa activitat. Els fallers treballen a preu fet perquè totes les falles que es planten a València han d'estar acabades a primera hora del dia 16. Eixe dia, un jurat premia a les millors i tria el ninot indultat, l'únic que se salvarà del foc durant la Cremà.
Lliurament de premis, el 17 de març
El dia 17 al matí les falleres majors i les seues comissions acudeixen en cercaviles a la Plaça de l'Ajuntament per a arreplegar el seu corresponent premi. Has de saber que els més de 750 monuments, entre grans i infantils, que es planten a València es divideixen en categories, sent la Secció Especial la més impressionant de totes.
Castells i Nit del Foc, del 15 al 19 de març
Les nits de Falles el cel de València s'omple de llum i color gràcies als impressionants castells de focs artificials que es disparen a les 24h en el passeig de l'Albereda. Un acte que congrega a multitud de persones i guanya en espectacularitat durant la “Nit del Foc”, una exhibició de focs artificials única en el món que se celebra la matinada del 18.
Ofrena de Flors, el 17 i 18 de març
Totes les comissions falleres de la ciutat desfilen des dels seus barris fins a la plaça de la Verge per a realitzar una ofrena de flors a la Verge dels Desemparats, patrona de València. L'acte dura des de les 16h fins a entrada la nit, i amb els rams es compon un impressionant tapís de 15 metres d'altura que decora el mantell de la Verge.
Visitar la plaça coberta de flors, després de 2 dies d'ofrena, és una experiència olfactòria que mereix molt la pena, t'ho recomanem!
La Cremà, el 19 de març
Totes les falles, infantils i grans, han de cremar la nit del 19. Encara que te done pena, contemplar com les flames acaben reduint a cendres aquests monuments és un espectacle i un art en si mateix. Així que posa't calçat còmode i prepara't per a fer la ruta de la cremà com un valencià: a les 08 de la nit comencen a cremar-se els monuments infantils i a les 22 es cremen les falles grans, excepte el primer premi que es crema a les 22:30. Les Falles acaben quan crema la falla de l'Ajuntament, que es crema a les 23 de la nit.
Diuen que tothom hauria de venir a les Falles una vegada en la vida, encara que t'advertim que, amb tot el que tens a veure, aquesta festa sempre deixa amb ganes de més. T'esperem!