Festivitat de Sant Vicent Ferrer a València
Durant el segon dilluns de Pasqua, la ciutat de València celebra la festivitat de Sant Vicent Ferrer, un dels patrons de la ciutat. Potser serà el valencià més universal que ha donat la ciutat. Reconegut com la major font de miracles de l'Església
Però sens dubte, la qual cosa més caracteritza les celebracions són les representacions de la seua vida i miracles en "els altars". Es tracta d'un residu de la vida religiosa més ancestral i directa que es perpètua en la ciutat des de l'any 1561
"Els Milacres", són dramatitzacions dels miracles atribuïts al sant patró, que escenifiquen xiquets menors de 13 anys, sempre en vers i en llengua valenciana. Són nombrosos els altars que s'alcen en els distints barris de la ciutat, presidits sempre per la imatge del sant.
A pesar que el programa d'actes s'allarga durant tota una setmana, la seua cima té lloc el dia de l'efemèrides, data que l'Ajuntament no oblida i ens recorda ja des de la vespra, amb l'ajuda del Gremi de Campaners de la Catedral, i el seu volteig de campanes a les 7.30 h. Però serà al llarg del dia de la festa, quan els campaners s'afanyen més amb una sèrie de tocs al llarg del dia.
El seu punt àlgid, s'aconseguirà amb els voltejos de campanes a l'eixida del Sant per la Porta dels ferros durant la Solemne Processó. Sens dubte és esta una festivitat de peculiar carisma i atractiu que atrau a propis i visitants, que compatibilitzen el sol de les nostres platges, ja repletes a estes altures de mes, amb la cultura i arrels valencianes.
Són molts els racons de la ciutat on la seua empremta és latent:
- La Catedral (on va impartir classes de teologia)
- Sant Esteve (on va ser batejat)
- El Pouet (on va nàixer)
- El Convent de Predicadors (on va professar i va ser prior...)