Descobreix la ruta dels betlems
Categories: exposició, Nadal.
ÀREA TURÍSTICA: Centre històric
Els betlems s’instal·len de cap a cap de València, una ocasió perfecta per a viure el Nadal i conéixer els llocs més emblemàtics
Ruta dels betlems
Muntar el betlem continua sent un costum molt arrelat en les famílies valencianes. A més, hi ha una important tradició d’artesans especialitzats en la creació de figures de Betlem que s’exhibeix per tota la ciutat.
Si t’abelleix fer una ruta pels més interessants, et proposem aquests:
Detalls
- Dates de l'esdeveniment
-
Des de:
01-12-2024
-
A:
08-01-2025
El de més figures: Saló de Cristall de l’Ajuntament
L’Associació de Betlemistes de València munta aquest conjunt espectacular que es pot visitar des de l’1 de desembre fins al 4 de gener de 2024. Està format per més de 300 figures, 250 animals i més de 400 complements artesanals, com ara cistelles, gerres, palmeres, eines de fuster i ferrer, carros i fonts en una superfície de 45 metres quadrats.
El Saló de Cristall de l’Ajuntament de València és l’escenari d’aquest tradicional betlem, que enguany se suma a la commemoració de ‘l’Any Sorolla’ pel centenari de la mort del pintor valencià.
Així, aquest naixement ret homenatge a l’artista Joaquín Sorolla i el seu llegat artístic a la ciutat de València. Està inspirat en l’obra del reconegut pintor valencià amb colors càlids i altres detalls, com representacions d’escenes marines i evocacions de la llum i el color de l’estil impressionista de Sorolla.
El tradicional betlem de la Plaça de l’Ajuntament
Aquest naixement de grandària real està situat davant del balcó del consistori. És un portal grecollatí en el qual el bou, la mula i l’estrela d’Orient complementen el naixement tradicional compost per la Mare de Déu, Sant Josep i el Xiquet, obra de l’artista faller José Puche.
Des de l’1 de desembre formarà part de l’escenografia de la Plaça de l’Ajuntament i durant la Cavalcada dels Reis Mags, el 5 de gener, les seues majestats d’Orient en arribar a aquest punt pararan davant del Betlem per a representar l’Adoració.
El més elegant: betlem del mercat de Colom
També de gran grandària, el naixement del Mercat de Colom i el gran avet li donen el toc nadalenc a un dels punts de trobada més chic de la ciutat. Gaudeix de les seues terrasses climatitzades i de la seua interessant oferta gastronòmica. Aprofita per a fer una volta per les parades del mercat ambulant de Nadal i el de betlems i completa el teu amb la figureta que tries.
El més gran: figures a grandària real a la Plaça de la Reina
Les figures de grandària real realitzades per l’Associació d’Artistes Fallers. Una representació del naixement de Jesús, els Reis Mags, els pastors i l’àngel es pot veure i visitar en la seua ubicació a l’aire lliure a la Plaça de la Reina.
El més compromés: Betlem de l'església de Sant Joan de l'Hospital
La particularitat d'aquest pesebre és que compta amb escenes repartides per tota la planta de l'església de Sant Joan de l'Hospital de València; el grup principal es troba en la capella dels confessionaris, però hi ha moltes més.
Han pensat especialment en xiquetes i xiquets, als qui conviden a convertir-se en detectius i participar en un concurs.
Què cal fer?
Han de posar molta atenció per a descobrir objectes que no corresponen a l'època del naixement de Jesús ni a l'escena en la qual es troben, tot un desafiament per a posar en marxa les ments dels més xicotets.
Gaudeix d'aquesta oportunitat d'immersió en la tradició nadalenca per a tota la família que podràs visitar fins al 8 de gener.
L'horari de visites, sempre que no hi haja actes de culte, és de dilluns a dissabte, de 9.30 a 13.30 i de 17 a 21 h; diumenges i festius, d'11 a 14 i de 17 a 21 h.
Betlems del concurs de la Junta Central Fallera
La JCF de València s’uneix al recorregut nadalenc amb el concurs de betlems amb dues modalitats: de lliure disseny i clàssics, alguns del quals ocupen fins a 60 m2. A més, compta amb categories A i B en funció de la grandària.
Seguint el patró de les Falles, prop de 100 comissions dissenyen i munten el seu betlem per a participar en el concurs. Algunes d’elles són Malva-rosa-Antonio Ponz-Cavite, Cuba-Literat Azorín, Mercat de Castella, Regne de València-Sant Valero, Sant Vicent-Marvá i Na Jordana, entre moltes altres.
Si vols més detalls, els tens en la pàgina web de la Junta Local Fallera.
Representació tridimensional en l’Església de Sant Nicolau
En la històrica parròquia-museu de Sant Nicolau, també coneguda per ser la «Capella Sixtina Valenciana», una representació tridimensional dissenyada per a transmetre realisme. Este diorama, de 4 metres d’amplària, 2 metres de profunditat i 1,5 metres d’altura, simbolitza la valentia del poble valencià davant l’adversitat, integrant elements contemporanis que evoquen les conseqüències de la riuada.
No és un betlem qualsevol: després de perdre gran part del seu treball per les inundacions, Ródenas ha convertit la seua experiència en un commovedor testimoni d’esperança i superació.
El més generós: Betlem al Cambril de la Basílica de la Mare de Déu
A la Basílica de la Mare de Déu dels Desemparats, el betlem és instal·lat pels devots amb figures procedents d’una donació. És un muntatge realitzat per membres de la Germandat de Seguidors de la Mare de Déu dels Desemparats de València.
El muntatge ocupa tot el cambril, l’espai més pròxim a la imatge de la Patrona, i recrea diferents escenes bíbliques al voltant del naixement de Jesús. Si hi ha un lloc de culte a València, és aquest. I per Nadal adquireix un significat especial.
L’horari per a la visita és de dilluns a diumenge, als matins, de 8:45 a 13:30 hores, i a les vesprades, de 16:45 a 20:15 hores.
Fins al 6 de gener.
El Betlem més artesà: Betlem del Centre d'Artesania de la Comunitat Valenciana
Betlem compost per 60 figures úniques realitzades per l'artesà valencià Enrique Villagrasa. Les peces, de 31 cm d'altura, han sigut modelades en fang, cuites a 1.000°C i decorades amb acrílics, olis i pa d'or, destacant pel seu realisme i disseny detallat. L'escena, que representa l'arribada dels Reis Mags, combina personatges de l'Índia, Àfrica i Pèrsia.
Horaris: de dilluns a divendres de 9 a 19 h; del 23 de desembre al 3 de gener (ambdós inclosos, es podrà visitar de 9 a 15 hores), al Centre d'Artesania.
Betlems de l’Associació de Betlemistes de València
La història de l’Associació de Betlemistes de València ens trasllada a l’any 1952 quan diversos ciutadans intercanviaven invitacions per a anar a visitar els betlems de Nadal que realitzaven a les seues cases. D’aquesta manera, l’any 1956 es crea la primera associació.
Actualment, l’Associació de Betlemistes de València dissenya i munta diferents betlems per tota la ciutat. A continuació, et contem més sobre alguns d’ells.
L’espectacular: Betlem del Nou Centre
Aquest Gran Betlem Monumental de l’Associació de Betlemistes de València es col·loca cada any en una carpa situada a l’exterior del centre comercial Nou Centre i és una atracció en si mateix.
Cada Nadal l’organització dóna el millor de si mateixa en la instal·lació d’un macro betlem visitable al qual no li falta detall i que ocupa més de 24 m².
L’entrada és gratuïta i es pot visitar en l’horari d’obertura del centre comercial.
Betlem del Palau de la Generalitat
Per si no el coneixes, el Palau de la Generalitat és una construcció d’estil gòtic tardà valencià construït l’any 1421 al carrer Cavallers i compta amb un pati magnífic. És en eixe pati on es poden veure diorames de gran grandària amb escenes del naixement i on l’Associació de Betlemistes s’encarrega del muntatge de la marxa a Betlem.
A més, en aquest espai emblemàtic del Palau es realitzen activitats paral·leles en el període nadalenc
El tradicional: Betlem de la Diputació
El Palau dels Scala, construït al s. XVI i actualment seu de la Diputació Provincial de València, obri les seues portes per a mostrar-te el tradicional betlem nadalenc que cada any realitzen i munten les professionals mans de l’Associació de Betlemistes.
Com és costum, es podrà visitar amb entrada lliure des de la plaça Manises, punt en el qual els voltants de la seu central de la Diputació es tornaran a convertir en la Plaça de Nadal, un espai cultural i d’oci amb activitats per a tota la família.
Aquesta és una bona ocasió per a viure el Nadal i, de pas, visitar un edifici singular de la ciutat.
Com arribar
- Autobús: 93, C1.
Agenda de Nadal
Tots els esdeveniments
festes i tradicions
Les llums, els arbres i les flors de Nadal arriben a València
música
El Gran Concert d’Any Nou al Palau de Congressos
espectacle
Gaudeix de l'espectacle visual «Genesis» a València
en familia
Fira d'Atraccions de Nadal
en familia